ORDER CUCKOO ONLINE

Name:
No IC
Email Address:
Alamat Pemasangan
No Telefon
No Telefon 2
Model
Bayaran CREDIT CARD / DEBIT CARD
DIRECT DEBIT
Nama Pasangan /ibu bapa
No Telefon pasangan/ ibu bapa

This HTML form was created by Freedback.

Thursday, December 31, 2015

Bersalin Atas Permintaan Sendiri

Assalamualaikum..
Tanggal 30/12/2015 jam 3.36 pagi lahirlah seorang puteri ke 3 dan anak ke 4 buat saya dan Suami berat 3.03 kg. Alhamdulillah Allah S.W.T memudahkan urusan bersalin ku. Menariknya ,saya bersalin kalini sebab permintaan saya sendiri. Saya dan suami tawakal kalau kena ceaser sbb mmg ada risiko untuk ceaser. Pada 25/12 saya buat check up seperti biasa, dan tiada lagi tanda2 bersalin, Saya Checkup di Pusat Rawatan Mahsuri, Jitra.. sebab situ dari doktor hingga Staf semuanya Perempuan.
Hari pertama p Mahsuri, terus jumpa Doktor Norhaida..Doktor haida ni mmg kelakar kalau cek dengan dia. Sampai 3x Check up Doktor NorHaida bg cadangan boleh bersalin dah kalau nak sebab kedudukan bayi dah masuk dah ruang, berat ok, air ketuban semua ok, saya sendiri pun pernah bersalin normal, 1 saja ceaser. Kalau ikut due date 12 Januari 2016, saya pun takut baby besar sebenarnya, Anak sulung 3.23kg, Kedua 3.50kg Ketiga 3.70kg.
 
Banyak kali tanya boleh ka? Doktor kata boleh , ibu xada penyakit apa, Bersalin nnt kena buh ubat , paksa bersalin..Bab ubat mmg Ketiga2 anak sebelum ni mmg kena induce, tak heran kena induce lagi.
Doktor pun ada terangkan kebarangkalian risiko yang dihadapi .
 
Kami ambil masa pikir dalam 3 hari.. bayi dah 3 kg dah masa tu ,takut dlm 2 minggu lagi baby akan besar, seram gak ..bincang2 kami buat keputusan ok bersalin awal. Sehari masa tu mmg cari maklumat , dan proses nak percepatkan bersalin. Adik Doktor masa tu mmg tak setuju sebab ada risiko. Tapi saya mmg nak bersalin dalam tahun 2015, umur masa tu 34 ada lagi 4 thn kalau nk mengandung lagi pun..
29hb pagi jumpa doktor, Doktor masukkan ubat pertama, dia mula memulas2 perut... sampai jam 3 ptg bukaan masih 3 cm... masa dalam bilik tu mmg buat senaman gak, sempat solat sekali. Kemudian ubat Ke2 masuk mmg sakit sangat tapi tetap teruskan senaman untuk mempercepatkan proses bersalin, takut tak buka. Adik dgn mak mai tgk keadaan , adik bgtau tak lama dah ni..Doktor Cek pun bukaan 4cm, lambat betul proses bukaan. Anak2 serah kat adik dgn mak bawa balik.
 
Adik bgtau kalau buh ubat ke3 kalau xbuka baru ceaser huhu, Suami mmg setia menunggu diruang yang disediakan, sebab saya dapat bilik kongsi, 1 bilik penuh, kesian suami dr pagi tggu sampai kemlm tak bersalin lagi... Malam Doktor cek Bukaan dah 5cm ,anggaran subuh nnt bersalin. Mula jam 8 mlm mmg tak tahan, nurse cek bukaan dalam 6cm, tanya nak ubat tahan sakit tak..Saya nak , nurse cucuk kurang sikit, sakit sekali tu saya mcm nk teran terberak..Sakit mmg masih rasa lagi sakit dia walupun dah cucuk ubat. Tak tahan dah terus tekan panggil nurse.. Jam 2 pagi Cek Bukaan dah 8cm, kelam kabut nurse call doktor. Panggil suami sekali naik.. Doktor Norhaida tak boleh sambut, Doktor pkar Rohana yang datang mai sambut . Nurse siap pesan jgn teran , siap tutup rapat kaki lagi.
Doktor mai terus buka kaki takdan seminit bersalin jam 3.36pg, jahit pun nasib sikit ja..
Alhamdulillah dipermudahkan urusan bersalin pada masa tu..
Terima Kasih Ya ALLAH..

Friday, September 12, 2014

Menjahit


Menjahit lagi...
Ni langsir member suruh repair... repair jelah
Dapat gak upah kan hehehe

Cantik kain dia kan..
Dia beli kat jakel.. korang kalau nak beli kain tunggu sale dapatlah murah..
Jimattttttt...


Wednesday, September 3, 2014

Harijadi Kakak Auni

Salam Dhuha..salam menjemput rezeki..
Malam pulun buat kek kat anak...esoknya nak bawa ke sekolah Auni.
Selalu saya dan suami memang akan buat hadiah sikit untuk rakan2 sekolah Arman dan Auni apabila tiba harijadi mereka.

Selamat hari lahir Auni ..Semoga menjadi anak solehah buat ibu dan abi dan membesar dengan sihat..Aamiin..


Saturday, August 23, 2014

Harijadi Alya

Assalamualaikum....
Memandangkan kami tak sempat nak sambut harijadi Alya..
Kami ambil keputusan sambut sekali dengan Mak dan makteh dia...kebetulan mak datang rumah.
Alya ni lahir sama tarikh dengan mak teh dia... biasalah tumpang makteh sambut hehehe

Suami open table...Makteh belanja kek creme brulee ...sedap rupanya kek cheese ni..tak pernah makan kek cheese hehehe..







Tenggelam makteh hahaha...Mak teh dia yang pakai tudung hitam sebelah kanan gambar last ni..
Makteh AKA adik saya..

SELAMAT HARI JADI BUAT PUTERI IBU ALYA SAFIYYA DAN ADIKKU YUSNITA YUSOF
Moga menjadi anak yang solehah buat ibu bapa..dan dimurahkan rezeki..
Aamiinn

Tuesday, August 12, 2014

Alya Berhenti Susu


Salam buat semua...
Alya dah genap dah 2 tahun sekarang tiba masa untuk dia berhenti susu ibu.
Sebelum ini kakak alya..Auni masa berhenti susu maghrib menangis ,kebetulan balik dari cameron highland, badan dia tak sihat dan kurang minum susu.
Saya dan suami ambil kepputusan berhenti susu sebab dia pun tak minum sangat.
Seminggu jugalah tahan..masa di cameron pun dia mengingau ...maklumlah tempat asing dan keadaan tubuh yang tak sihat.
Bila dah berhenti susu awal ok tapi bila maghrib mula menangis.
Saya letak selotape ,bila nak menyusu memang dia akan tolak.
Semua berjalan dengan lancar .
Suatu hari kebetulan balik kampung mula menagis lagi..minta ayah buat air penawar.
Alhamdulillah Auni dah tak menangis..seminggu juga dia tahan huhu..

Alya pulak jenis manja..memang risau jugak sebab dia nangis lagi kuat hehehe...



Hari pertama misi berjaya tak menangis..macam biasa guna selotape hehehe.

Bila malam mula merengek tapi masih ok ...


Hari kedua Alhamdulillah...sampai 3 hari jer dah ok...
Rupanya Alya lebih mudah berhenti susu tak banyak karenah.