ORDER CUCKOO ONLINE

Name:
No IC
Email Address:
Alamat Pemasangan
No Telefon
No Telefon 2
Model
Bayaran CREDIT CARD / DEBIT CARD
DIRECT DEBIT
Nama Pasangan /ibu bapa
No Telefon pasangan/ ibu bapa

This HTML form was created by Freedback.

Sunday, January 30, 2011

Ulangtahun Perkahwinan Ke-4

Erm...tanggal 20 jan 2011 merupakan hari ulangtahun ke4 perkahwinan kami,baru hari ni nak upload gambar..time nak online jer anak minta 'ibu...nak tgk upin ipin''ibu..nak tgk ultraman'....semua nak tgkoline,cd berlambak tak mau plak tgk...huhuhu,



ini jerlah..yang mampu coz my hubby tak masuk lagi gaji pada tarikh keramat kami..tetap bersyukur ALHAMDULILLAH:)



Ni kek budget kami..hehehe



Hubby bagi hadiah bercuti ke TAIPING hujung februari...sekali sekala bawa anak2berjalan:)time kasih yer..

Wednesday, January 26, 2011

I FOLLOW U FOLLOW ME BACK

Salam blogger..
Saya nak buat entri ni jugak...semasa blogwalking,ada satu blog tulis tajuk entri ni...walaupun dia kata tak riak,tapi agak riak bagi pandangan saya..why...she's follower dah 200 lebih then kata kalau nak follow,follow dengan ikhlas...dengan jujurnya juga dia pun penah menggunakan perkataan ni...saya pun penah guna heheheh...itu pandangan peribadi dia jer tak ada salah pun...bagi saya sebab bila follow dengan ikhlas,orang tu tak follow kiter pasti terlintas dihati(rasa banyak dah follow kenapa bape kerat yang follow aku ni>>>dah jadi tak IKHLAS>>>>,memang perkataan ni memaksa orang follow kan...ermmmmm...:)
ok nak bagi pandangan PERIBADI saya pulak...
Bagi saya,selalu bila kita follow satu blog sebab minat dan untuk meramaikan kawan di alam maya ni..so follow,dan pastinya harapan untuk owner blog tu follow kiter balik kan..:)bagi saya tak salah untuk follow blog follower kiter...SEBAGAI TANDA TERIMA KASIH(sekurangnya kita MEMERIAHKAN lagi blog dia)pasti tersenyum gumbira..:)Bagi pandangan saya juga kalau nak suruh orang putih jadi follower kiter JAUH PANGGANG DARI API,lainlah blog anda sememangnya menarik,berinfo bukan setakat catat diary peribadi..
TAK SALAH KITA BALAS KUNJUNGAN Dengan MENJADI FOLLOWER DIA...SEBAGAI SUPPORT SESAMA BLOGGER...:)
Akhir kata dari saya,entri ni sebagai berkongsi pendangan peribadi tak menuju mana2 pihak.... Sesungguhnya yang buruk semua dari saya dan yang baik hanya dari ALLAH SWT..
SAPA YANG SUDI FOLLOW SAYA PASTI SAYA FOLLOW BALIK
PEACE NO WAR!!!!

Tuesday, January 25, 2011

Auni lagi...

Gambar sekitar di klinik Dr.azhar nak ambil ubat auni,selsema...
Kalau tengok gambar ni,tak macam orang sakit pun gedik semacam jer..:(

Suka sangat bergayut kat tiang tu..baik2 auni kang tak pasal2 abi kena bayar...:(

pose lagi...

Nape gambar arman takde ni ibu...huhuhuhu:(

Arman belajar p toilet sendiri..:)

Salam...
Agak kekok jugak nak menulis..lama tek menulis ni(menaip):)..kalini nak citer gelagat arman belajar p toilet sendiri agak mencabar gak lah...tapi arman sekali ajar dah pandai mgkin faktor usia yang dah masuk 3 tahun 3 bulan..
Kadang2 terbabas jugaklah...:)nak marah tak boleh cuma bagi nasihat...:) jangan melabur kat merata tempat...tak larat nak mencuci...sampai dah berkilat lantai rumah.
Auni pulak sibuk jer nak ikut abang pi toilet boleh lak pe tunggu tengok...Malunyerrrrrrr:) nnt auni pulak belajar p toilet sendiri naa...:)

Cukai????

SALAM..
korang mesti terbaca tentang berita harian tajuk Blogger untung 1 juta,bila tengok blog yang meletup macam red mummy mmg ada class...tiap2 hari ada entri...seminggu yang lepas internet buat hal..tak dapat nak post entri baru...ssh gak nak update semua blog..
Apa yang menarik minat saya bukan tentang pendapatan dari blog(minat gak sebenarnya walaupun tak penah lagi dapat cek huhuhu...:) tetapi tentang LHDN,setiap blogger mesti mengishtiharkan pendapatan dari blog sama seperti cukai pendapatan bagi yang bekerja,yang mana student pun kalau dah dapat $ dari blog kenalah ishtiharkan pendapatan dari blog tapi kalau sikit tu no komen lah (TAK PAYAH KUT)...
Apa pendapat korang???..:) Macam saya dah jalankan bisnes online tu cepat2 berdaftar SSM,walaupun untung tak sampai RM100 sebulan,yang penting daftar:) Kalau dari blog ni memang tak penah dapat cek pun,nama jer banyak blog,sebab saya suka online:) ...Saya ni jarang nak update blog sebab total blog saya 5 blog,maklumlah surirumah sepenuhmasa tak ada kerja tetap,berblogger jawabnya:)..tak semua blog yang update hari2...
Nak promote blog sikit hehehehe:)

1.http://salizahamzah.blogspot.com (blog rasmi saya..blog ni ikut suka saya nak entri apapun,orang kata carca merba... ada aku kisah:)

2.http://arman-darwisy.blogspot.com (blog ni blog family,banyak koleksi gambar anak2 dalam blog ni dari lahir hingga sekarang,semua tentang keluarga)

3.http://happybbhouse.blogspot.com (blog ni yang membuat saya agak bz sedikit,blog ni menjual baju baby dan kanak2,pada mummy semua,jemputlah tengok,kut ada yang mana berkenan)

4.http://salizacraft.blogspot.com (Blog ni khas barang2 kraftangan,yang dibuat saya sendiri
...blog ni baru nak operasi,memandangkan saya ada skill menjahit baju kurung,tercetus idea nak buat blog ni..blog ni pun ambil upah menjahit baju kurung RM30 saja,hantar kain dan baju contoh..baju siap dam 3 hari-seminggu...

kalau blog walking kebanyakkan ada 2 hingga 3 post blog ni kan...:) jangan maree...
PEACE NO WAR!!!

Tuesday, January 18, 2011

Ciri-ciri Seorang Psikopat


DOKTOR John Clarke, doktor di bidang psikologi dari University of Sydney, Australia, yang bertahun-tahun menjadi psikolog kriminal,

mengingat hari di saat dia seketika itu sadar bahwa mungkin ada sejumlah psikopat di jutaan kantor di seluruh dunia. “Saya sedang menyampaikan kuliah psikologi kejahatan dan memberikan daftar ciri psikopat. Setelah selesai, seorang perempuan menghampiri dan berkata “Anda baru saja menggambarkan bos saya,” katanya kepada kantor berita Jerman (DPA).


Clarke juga penulis buku The Pocket Pscyho yang berisikan panduan singkat bagaimana melindungi diri dari psikopat organisasional menyatakan bahwa psikopat tidak hanya ada di penjara, di ruang sidang pengadilan, atau pada kisah thriller. Psikopat, baik laki-laki maupun perempuan, sedang berencana licik di tempat kerja, di seluruh dunia. Penelitian menyatakan bahwa satu persen populasi orang dewasa yang bekerja adalah psikopat di tempat kenanya. Psikopat seperti itu ada di kantor besar maupun kecil, dia ada di ruang rapat dewan maupun di lantai-lantai toko.

Para psikopat bersembunyi melalui berbohong, mencurangi, mencuri, memanipulasi, mengorbankan, dan menghancurkan rekan kerja. Semuanya dilakukan tanpa rasa bersalah maupun penyesalan. Lebih dalam lagi, ia menilai, mereka yang disebut organisasional psikopat, berkembang pesat di dunia bisnis, karena kezaliman dan nafsu mereka tidak saja mereka salah artikan sebagai ambisi dan keterampilan memimpin, namun juga sebagai sesuatu yang dihargai melalui promosi, bonus, dan kenaikan upah.
Psikopat tempat kerja akan melakukan apa saja untuk mendapatkan kekuasaan, status, dan upah yang mereka inginkan. “Mereka berpikir layaknya psikopat kriminal. Mereka berusaha sekeras- kerasnya demi mereka sendiri. Perbedaan keduanya adalah, psikopat kriminal menghancurkan korban secara fisik, sedangkan psikopat tempat kerja menghancurkan korbannya secara psikologis,” ujarnya.

Berikut ini beberapa ciri yang mungkin dapat menjadi isyarat adanya gangguan kepribadian psikopat:


1. Pada awalnya menampilkan sikap yang menarik, cenderung dibuat-buat, memesona, dan menebarkan sikap hangat. Inilah yang membuat orang mudah memercayainya, dan dengan kepercayaan itu mereka mencelakai atau menipu korbannya.

2. Beranggapan dirinya yang paling penting dan harus diistimewakan, semuanya berpusat pada dirinya, pokoknya untuk saya, pokoknya milik saya, pokoknya saya dan saya.

3. Sering memperlihatkan perlakuan yang impulsif (meledak-ledak), sulit menunda dan mengendalikan emosi. Kalau punya keinginan harus sekarang, kalau tidak akan marah atau mengamuk.

4. Hubungan pertemanan atau hubungan sosial yang singkat, sering ganti-ganti pasangan asmara atau ganti-ganti pekerjaan.

5. Sering berbohong, menipu, dan mengkhianati.6. Kurang tanggung jawab atas perbuatannya, berani mengambil keputusan berisiko dan tidak dapat belajar dari pengalaman, selalu diulang terus, meskipun telah diberi hukuman atau peringatan.

7. Kurang mampu merasakan perasaan orang lain, tidak peduli orang lain menderita.

8.Cenderung menyalahkan orang lain untuk apa yang telah dilakukannya.


Lima tahap mendiagnosis psikopat

1. Mencocokkan kepribadian pasien dengan 20 kriteria yang ditetapkan Prof. Hare. Pencocokan ini dilakukan dengan cara mewawancara keluarga dan orang-orang terdekat pasien, pengaduan korban, atau pengamatan perilaku pasien dari waktu ke waktu.

2. Memeriksa kesehatan otak dan tubuh lewat pemindaian menggunakan elektroensefalogram, MRI, dan pemeriksaan kesehatan secara lengkap. Hal ini dilakukan karena menurut penelitian gambar hasil PET (positron emission tomography) perbandingan orang normal, pembunuh spontan, dan pembunuh terencana berdarah dingin menunjukkan perbedaan aktivitas otak di bagian prefrontal cortex yang rendah. Bagian otak lobus frontal dipercaya sebagai bagian yang membentuk kepribadian.

3. Wawancara menggunakan metode DSM IV (The American Psychiatric Association Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder versi IV) yang dianggap berhasil untuk menentukan kepribadian antisosial.

4. Memerhatikan gejala kepribadian pasien. Biasanya sejak usia pasien 15 tahun mulai menunjukkan tanda-tanda gangguan kejiwaan.

5. Melakukan psikotes. Psikopat biasanya memiliki IQ yang tinggi.


Gejala-gejala psikopat


1. Sering berbohong, fasih, dan dangkal. Psikopat sering pandai melucu dan pintar bicara, secara khas berusaha tampil dengan pengetahuan di bidang sosiologi, psikiatri, kedokteran, psikologi, filsafat, puisi, sastra, dan lain-lain. Sering kali pandai mengarang cerita yang membuatnya positif, dan bila ketahuan berbohong mereka tak peduli dan akan menutupinya.

2. Egosentris dan menganggap dirinya hebat.

3. Tidak punya rasa sesal dan rasa bersalah. Meski kadang psikopat mengakui perbuatannya, ia sangat meremehkan atau menyangkal akibat tindakannya dan tidak memiliki alasan untuk peduli.

4. Senang melakukan pelanggaran dan bermasalah perilaku di masa kecil.

5. Sikap antisosial di usia dewasa.

6. Kurang empati. Bagi psikopat memotong kepala ayam dan memotong kepala orang, tidak ada bedanya.


7. Psikopat juga teguh dalam bertindak agresif, menantang nyali dan perkelahian, jam tidur larut dan sering keluar rumah.

8. Impulsif dan sulit mengendalikan diri. Untuk psikopat tidak ada waktu untuk menimbang baik- buruknya tindakan yang akan mereka lakukan dan mereka tidak peduli pada apa yang telah diperbuat atau memikirkan tentang masa depan. Pengidap juga mudah terpicu amarahnya akan hal-hal kecil, mudah bereaksi terhadap kekecewaan, kegagalan, kritik, dan mudah menyerang orang hanya karena hal sepele.

9. Tidak mampu bertanggung jawab dan melakukan hal-hal demi kesenangan belaka.

10. Manipulatif dan curang. Psikopat juga sering menunjukkan emosi dramatis walaupun sebenarnya mereka tidak sungguh-sungguh. Mereka juga tidak memiliki respons fisiologis yang secara normal diasosiasikan dengan rasa takut seperti tangan berkeringat, jantung berdebar, mulut kering, tegang, gemetar bagi psikopat hal ini tidak berlaku. Karena itu, psikopat sering disebut dengan istilah “dingin”.

11. Hidup sebagai parasit karena memanfaatkan orang lain untuk kesenangan dan kepuasan dirinya.

Ada perbedaan antara kepribadian psikopat dan perilaku antisosial. Perbedaan itu ditunjukkan oleh intensitasnya. Psikopat berlangsung terus- menerus, dari masa kanak-kanak hingga lanjut usia. Sedangkan perilaku antisosial hanya ditunjukkan pada momen-momen tertentu. Penderita psikopat biasanya laki-laki, tetapi tidak menutup kemungkinan diderita oleh kaum perempuan.

Banyak reaksi timbul di masyarakat akibat ketidaktahuan tentang penyembuhan psikopat. Masyarakat mencoba melindungi diri melalui hukum perundang-undangan. Di Belanda, Undang-Undang Antipsikopat diluncurkan dua kali pada abad ke-20 dan di tahun 2002. Demikian pula di Amerika Serikat, hukum antipsikopat dimulai tahun 1930-an yang ditujukan pada Sex Offenders. (Dadang Gusyana, S.Si. & Irna Safira Inayah, S.Si.)

Ramalan Cinta 2011

Meski ada orang yang bilang tidak percaya sama ramalan, toh tetap saja ramalan tentang apapun dalam kehidupan kita masih saja diburu banyak orang, gak percaya? coba lihat saja edisi akhir pekan dari beberapa koran nasional, disitu pasti ada kolom unutk menampilkan ramalan dari zodiak kita masing-masing, baik yang ada hubungannya dengan karir, kesehatan, asmara maupun peruntungan rejeki.

Ramalan Cinta 2011 Zodiak Capricorn
Kehidupan cinta Anda tidak terlalu menyenangkan tahun ini. Akan sulit sekali berkomunikasi dengan si dia, tapi Anda harus berusaha keras jika ada sesuatu yang ingin Anda luruskan. Hubungan Anda mungkin juga akan mengalami perubahan, namun ke arah yang lebih baik. Untuk yang single, pertemuan dengan pria baru akan mengubah hidup Anda.

Ramalan Cinta 2011 Zodiak Scorpio

Ingat apa saja yang sudah kamu rencanakan, supaya kestabilan emosimu bisa terkontrol kalau kamu menghadapi sesuatu yang nggak kamu harapkan. Guncangan yang melanda hubunganmu akan merubah semua pandanganmu. Tahun lalu kamu penuh dengan rasa cemburu. Tahun ini kamu bisa menebarkan pesonamu hingga kamu kelihatan lebih bercahaya dengan pikiran yang positif.

Akhir Februari sesuatu yang nggak menyenangkan dalam hubunganmu akan terjadi, sebaiknya kamu mesti hati dan bersikap bijak.

Ramalan Cinta 2011 Zodiak Gemini
Keunggulanmu terletak pada kemampuanmu tetap tampil baik sekalipun kamu sednag merasa tertekan. Tahun ini kamu akan mendapatkan kebahagiaan yang luar biasa. HRamalan Cinta 2011 Zodiak Virgo
Tahun ini kamu layak mendapat perhatian yang kamu harapkan, sesuai dengan apa yang udah kamu korbankan. Tetaplah bersikap jujur dan berfikir positif untuk bisa merasakan kenyamanan berama seseorang yang kamu harapkan. Kalau di awal tahun ada sedikit pertengkaran, pada bulan berikutnya kamu berusaha untuk membuat pacar kamu dan semua orang merasa bahagia.

Menjelang pertengahan tahun ini kamu mulai menetapkan hati dan menyusun strategi untuk memperkokoh hubunganmu. Okey..?

Ramalan Cinta 2011 Zodiak Pisces

Tahun ini kamu harus segera melupakan sakit hatimu di masa lalu karena sudah saatnya kamu menghargai dan mencintai diri sendiri. Bulan depan kamu mungkin terlibat kencan ganda, Lain halnya buat yang udah ke jenjang yang lebih serius, kamu merasakan pacarmu sangat romantis.

Tapi di pertengahan tahun ini kamu mulai bermain dengan perasaanmu yang selalu mencurigai pacarmu. Padahal nggak ada alasan untuk itu. Bulan berikutnya kamu mulai berubah. Kamu jadi semakin romantis. Kehadiran seseorang bikin kamu benar-benar harus mengambil sikap tegas untuk menyelamatkna hubungan kamu.

Pasangan terbaik: Scorpio. Ia akan mendorong Anda untuk melakukan hal-hal yang Anda kira tak mungkin Anda lakukan, tanpa mempertanyakan keyakinan Anda.

hubungan cinta anda akan romantis sekali dengan liburan ke luar negeri.

Ramalan Cinta 2011 Zodiak Aquarius
Bagi kamu, teman-teman adalah orang terdekat yang bisa membrikan kamu kebahagiaan. Tahun ini problem kamu adalah membiarkan orang lain melakukan perbuatan yang menyakiti hati kamu. Uranus bikin kamu emosi dan kamu ngga berada dalam batas keseimbangan. Tahun kemarin telah memberi perubahan buat kamu dalam membina suatu hubungan.

Kamu mulai bisa mempercayai seseorang dan Januari adalah waktunya untuk menguji cinta pacarmu. Di pertengahan Tahun kamu bertemu dengan seseorang yang bisa mengubah hidup kamu. Tapi di akhir tahun, sesuatu yang berbau selingkuh mulai mendekat.

Pasangan terbaik: Capricorn yang memberikan rasa aman yang Anda inginkan. Mereka tidak akan mengkhianati Anda.

Ramalan Cinta 2011 Zodiak Taurus
Anda tak begitu pandai menghadapi perubahan, sehingga perubahan dalam hubungan Anda akan mengacaukan hubungan itu sendiri. Belajarlah untuk berkomunikasi lebih baik, terutama sepanjang bulan November. Anda akan ditantang untuk mengevaluasi kembali keputusan yang pernah Anda buat tentang status hubungan Anda.

Pasangan terbaik: Capricorn akan mencurahkan perhatian untuk Anda, dan menawarkan hubungan yang sehat.

Ramalan Cinta 2011 Zodiak Leo

Ini adalah tahun dimana kamu akan menemukan banyak langkah untuk meraih apa yang kamu inginkan. Di tahun ini juga kemungkinan besar kamu akan mendapatkan pacar sesuai dengan apa yang kamu harapkan. Di pertengahan tahun ini kamu dan pacar kamu akan bekerja sama melakukan banyak kegiatan.

Dia adalah motivatormu dan seseorang yang begitu mengerti tentang kamu. Kalau suatu saat nanti kamu menemukan dia begitu terobsesi dengan dengan impian-impiannya, kamu harus bisa mengerti. Jaga emosimu kalau kamu tetap ingin hubunganmu utuh.

Pasangan terbaik: Aries yang juga bergelora pasti punya energi yang sama dengan Anda. Ia akan banyak memberi inspirasi, tapi juga tetap menawarkan kebebasan untuk Anda.

Ramalan Cinta 2011 Zodiak Sagitarius
Anda yang cenderung sensitif harus bersiap untuk patah hati. Kemungkinan karena ada mantan yang mengkhianati Anda, atau teman dekat yang mengacuhkan Anda, bahkan pada awal tahun Anda akan merasa sedih dan kesepian.

Tetapi bulan April seseorang akan memasuki hati Anda, membuat Anda tak sabar untuk terlibat dalam hubungan lagi. Jangan jatuh cinta terlalu cepat, kalau Anda tak ingin mengulangi hubungan yang menyedihkan lagi.

Pasangan terbaik: Seorang pria Aquarius akan memperkenalkan Anda pada hal-hal baru yang menarik, tapi dia tak ingin terlalu serius dengan Anda.

Ramalan Cinta 2011 Zodiak Cancer
Kepercayaan amat dibutuhkan dalam menjalin sebuah hubungan. Kamu bisa mencintai seseorang dengan sungguh-sungguh selama kamu masih bisa mempercayainya. Mengenali seseorang secara utuh, Butuh waktu dan energi. Pikiranmu harus jernih untuk mendapatkan cinta yang lebih serius. Tahun ini jangan terlalu kelihatan genit.

Sesuaikan penampilanmu dengan kondisi tubuhmu, jadi kelihatan enak dipandang. Akhir tahun ini adalah akhir dari masa idealismemu yang kekanak-kanakan, kamu akan menjadi lemah-lembut dan lebih realistis.

Pasangan terbaik: Sejak dulu, Pisces akan cocok dengan Cancer. Pria Pisces setia, penuh cinta, dan selalu mendukung Anda. Anda tak usah khawatir bakal kesepian.

Ramalan Cinta 2011 Zodiak Libra

Hubungan cinta sedikit menjadi beban bagi Anda, entah karena si dia kelewat menuntut, atau kelewat terikat secara emosional. Anda masih lajang bakal agak sulit untuk bertemu pasangan yang tepat hingga setengah tahun pertama. Tapi jangan kaget kalau setelah itu Anda tiba-tiba naksir seorang teman atau rekan kerja.

Duh, kok bisa sih, naksir dia?. Kamu berada di antara dua pilihan dan pada akhir tahun nanti kamu tahu yang terbaik buat kamu. Sekarang ini tetaplah menjaga kejujuran emosi dan jangan berusaha merubah sikap kamu.

Kamu lagi berusaha memanjakan diri dengan pergi jalan-jalan dan curhat seharian sama sohib. Akhirnya kamu menemukan saat berduaan yang indah dengan pacar kamu dan kamu merasa sangat bahagia.

Ramalan Cinta 2011 Zodiak Aries
Tahun ini banyak tekanan menghadang perjalanan cinta kamu. Kamu butuh perasaan istimewa seperti perasaan cinta sesuai yang kamu inginkan. Kejenuhan yang melanda hatimu Tahun tahun yang lalu akan berakhir dengan gerakan mars yang memberi kamu spirit hingga akhir tahun ini. Selamat..!

Segala hal tentang cinta yang udah kamu susun akan sukses dipertengahan tahun 2010 ini. Tapi kekuatan untuk menempatkan dewi cinta malah menjadi sebuah kegagalan. Nah, nah, apa yang terjadi sama kamu? Seperti ada sebuah ketakutan menghantui perasaanmu atas kehadiran seseorang yang istimewa di masa lalu.

Jaga emosimu sampai kamu benar-benar yakin dengan apa yang kamu lakukan. Cinta akan berjalan sebagaimana mestinya.

Semoga Ramalan Cinta 2011 anda menurut zodiak tersebut sesuai dengan kehidupan asmara anda, namun jika tidak sesuai, tak payah pikir, namanya pun ramalan, haha :D

Friday, January 7, 2011

8 Tips Sederhana Agar Tampil Cantik


Berapa kali dalam sehari Anda berdiri di depan cermin untuk memastikan penampilan Anda benar-benar cantik?

Para ahli mengatakan kebanyakan dari kita tidak terlihat cantik karena kita tidak melakukan perawatan yang tepat kepada diri sendiri.

Rahsia kecantikan terletak pada tangan kita sendiri. Ini tidak bererti mesti rumit atau berbelanja mahal.

Berikut beberapa tips sederhana yang akan membuat Anda terlihat lebih cantik dan menarik.

1. Merawat rambut
Rambut panjang harus dirapi secara teratur. Tidak hanya rambut akan terlihat sehat tapi juga menghilangkan kusam dan kesan tidak rata. Jika ingin mewarna rambut, pilih warna yang mendekati warna alami dan sesuaikan dengan warna kulit.

2. Gunakan lotion secara teratur
Menggunakan lotion atau krim akan menjaga kulit tetap halus dan lembut. Gunakan pula tabir surya agar terhindar dari bahaya sengatan matahari.

Sebelum tidur, cuci wajah dengan pembersih dan oleskan krim malam sehingga Anda merasa segar keesokan harinya.

3. Bersihkan kuku
Perawatan jari dan kuku terkadang terabai. Bersihkan kuku dan rapikan secara teratur. Jika kuku terlalu pendek, Anda dapat memberikan warna kuku untuk membuatnya lebih menarik.

4. Melakukan pedicure
Jari jemari yang pecah-pecah jelas tidak terlihat bagus. Lakukan urutan kaki secara berkala serta menjaga jari-jari kaki tetap bersih.

5. Pilih parfum yang sesuai
Aroma parfum dapat mempengaruhi suasana hati Anda dan juga suasana hati orang lain. Jadi berhati-hatilah saat memilih jenis parfum.

6. Olahraga / yoga
Olahraga tidak hanya dapat mengendalikan berat badan, tetapi juga membuat badan tetap sehat. Anda juga dapat melakukan yoga dan beberapa menit meditasi agar terlihat segar dan agar wajah Anda memancarkan cahaya alami.

7. Minum banyak air
Minum air akan melembabkan kulit. Kulit kering membuat Anda terlihat kusam. Cobalah untuk minum setidaknya 8 gelas air setiap hari.

8. Tidur cukup
Cuba tidur 6 sampai 8 jam setiap hari agar badan terasa segar dan tampak cantik keesokan harinya.

Semua ni penting tapi saya sendiri terMISS heheheeh..:)
Sebagai isteri kecantikan dan kesihatan amat penting,bukan masa anak dara jer kena jaga,dah jadi isteri orang lagi kena jaga...:)

Aksi candid di Hospital..

Ok Arman..Auni action!!!!!
aksi ultraman..

YARGGGGHHHHHH!!!!!

FIRE AUNI!!!!! 'tittttttt'....

Ok dok diam sat...:)

Tuesday, January 4, 2011

Campak Besar


Selamat Tahun Baru...
Tahun Baru ni arman tak leh sambut sebab arman terkena campak..masuk hari ni dah 10 hari arman campak,hari ni dah jadi kumping,tangan ni asyik gatal jer nak korek dan garu...akibatnya kengkawan boleh agaklah jadi parut...teruk gak campak arman ni sampai 5 hari tak mandi,3 hari tak makan..badan pun dah kurus..mulut jadi pecah dan berdarah..paling sakit kat kemaluan..banyak betullah campak ni..ni berjangkit kat ibu.
Tapi ibu taklah banyak macam arman..
Ibu dengan Abi cepat bawa auni p suntik vaksin campak takut kena jangkit..erm,masa arman ibu dengan abi terlupa nak suntik huhuhuhu tu yang jadi teruk sangat....
'NAK MARAH NI'..... GERRRRR!!!!
tapi taknaklah coz ibu dengan abi jaga arman dengan baik sangat,abi sanggup ambil cuti untuk jaga arman..ada 1 hari ibu dengan abi sanggup berlapar,ke hulu ke hilir pergi hospital kerajaan,klinik dan hospital swasta untuk cari ubat untuk mempercepatkan penyembuhan..hospital kerajaan memang tak ada,nasib baik kat KMC ada..harga pun mahal RM200,tapi abi tak kisah janji arman sembuh..
SAYANG ABI DAN IBU:)
Abi dengan Ibu pun dah janji sembuh jer,abi nak bawa p zoo,ibu nak belanja kek kat secret receipe...(",)


Mimpi KEK YUMMY!!!!

Vaksin Campak


Selamat Tahun Baru buat sahabat blogger semua..
wah!lama tak update blog.untuk pengetahuan semua saya dan anak sulung saya terkena penyakit campak besar..mmg tahun lepas menguji kesabaran,tambah arman seminggu tak mandi disebabkan campak dia pecah sekitar kemaluan..
Atas kelekaan saya dan suami arman tidak mengambil vaksin campak..oleh sebab itulah campak dia banyak sangat seluruh badan sia,kesian sangat..tambah kat sekitar mulut dia pun naik,pastu pecah,3 hari jugaklah tak makan.Dia teringin nak makan tapi mulut dia sakit,kalau makan pun,makan satu sudu jer...
Campak saya pun tak lah sebanyak arman,awalnya saya yang kena dulu,barulah berjangkit kat arman,takut juga berjangkit kat sikecil auni...tambahan pula dia masih fully breastfeeding..
Selepas Arman terkena campak,saya dan suami terus ke KMC untuk menyuntik vaksin campak kat auni,sebab situ jer yang ada stok,tempat lain kena order dulu..
Alhamdulillah Arman pun semakin sembuh,Auni pun tak ada tanda terkena campak..harap jangan kenalah..campak kecil boleh tahan lagi,kalau campak besar ni nak mandi pun takut,takut pecah:(
Erm...Kalaulah arman dulu disuntik vaksin campak,campak dia taklah seteruk ni.Doktor pun bagitau kalau suntik,campak tu takkan jadi taruk macam arman
Kalau ada anak yang dah setahun lebih,atau dah 3 tahun masih tak terlambat untuk suntik vaksin campak,saya bukan pakar tapi sekadar berkongsi pengalaman..kecil ni kalau kena campak besar memang kesian,kalau gatal memang bergaru sakan larang menangis..makan ubat tak mau..memang mencabar sungguh,kalau tua macam saya takpelah,tahan jer 'GATAL' tu takut nanti berparut..
cakap pasal parut,arman memanag banyak parut campak,kesan dari garu..pas ni nak cari losyen untuk hilang parut..kengkawan ada cadangan produk apa yang elok untuk hilang parut campak ni???cadangan kengkawan amat saya hargai..:)