ORDER CUCKOO ONLINE

Name:
No IC
Email Address:
Alamat Pemasangan
No Telefon
No Telefon 2
Model
Bayaran CREDIT CARD / DEBIT CARD
DIRECT DEBIT
Nama Pasangan /ibu bapa
No Telefon pasangan/ ibu bapa

This HTML form was created by Freedback.

Friday, December 27, 2013

Kek hantaran

Assalamualaikum ..
Lama tak update aktiviti :)
Sebenarnya saya memang tak pandai nak buat kek hantaran bagai, tapi ni permintaan anak murid suami... Rasa sayang pulak nak tolak..Gagahkan juga buat...




Cantik tak kak ton hehehehe...:)
Tema biru pink dan biru putih... 2biji kek:)

Thursday, December 19, 2013

Dolu-dolu

Salam..
Impianku suatu ketika dulu.. 
Sebelum jd tenaga pengajar di PLKN, kenalah melalui modul yang ditetapkan dlm PLKN.
Salah satu latihannya impianku, diberi majalah dan gunting mengikut impian masing2... 
Alhamdulillah semua dah tercapai,Walaupun xada kedai butik, jual online pun jadi...negeri yg xmelawat lg sarawak, melaka, johor dan Pahang..Rumah sekarang rumah suami,syukur dapat tempat berteduh..Keluarga pun dah lengkap,mempunyai suami yg sangat memahami ,dan anak2 yg sangat aktif dan bijak..My car walaupun xdpt sehebat gambar ,dpt myvi pun dah ok SANGATTT...
Saya nak KURUS tu kena capai gak thn depan ni hihihi.




Tuesday, December 17, 2013

Jual nasi lemak dan laksa rumah ke rumah

Dah 4 bulan dok rumah baru...cuti sekolah tak habis lagi.. 
Terdengar suara 'Nasi...Lemak...'

Wah!! ada 2 beradik berniaga nasi lemak pagi2 kat taman ni, jarang dah ada org meniaga macam ni...

Disebelah petang ni plak ada 2beradik ,org yang belainan. Jual laksa rumah ke rumah sebungkus RM2.50.... rumah kat tangjung bendahara... rajin tolong ibu diorg berniaga..


Monday, December 16, 2013

Mydin mall

Salam semua.. bawa anak2 pi jalan2 mydin mall
Dekat sangat dari rumah tak sampai 5 minit

Syok juga hypermarket dengan rumah, sebelum beli rumah , mydin ni tak buka lagi.. rumah dah siap 50% baru nampak depa nak buat hypermarket tak tau pulak mydin..Mydin barang murah, memandangkan ekonomi yang tak menentu ni.. memang barang murah dicari2..:)




Thursday, December 12, 2013

Alya sakit

Assalamualaikum
Kali ni nak cerita sikit penyakit Alya .. semuasudah maklum penyakit kaki tangan dan mulut.. tapi ia sangat baru bagi saya... Jarang anak2 sebelum ni tak pernah kena...
Sakit ni naik biji seperti campak tapi naik tak menyeluruh hanya kaki , tapak tangan dan mulut...
naik dia tak banyak .. kesian sebab bila naik kat mulut nak makan minum pun susah...
Alya kat belakang badan sikit tapi kat punggung ke bawah memang banyak
Pergi klinik cek memang sah kena sakit kaki , tangan dan mulut...
Semoga cepat sembuh ya baby girl ibu.. :)



COP

Terima kasih encik suami.. bg cop, selama ni kalau pos brg sy tulis tgn saja hehehe...: ) 




Friday, November 15, 2013

Alya Safiyya

Alya yang suka buat muka comei...Geram ibu


:)

Tuesday, November 5, 2013

Semoga cepat sembuh

Tanggal 4 /11/13 abang saya ANGAH telah dimasukkan kehospital, pada esoknya dia terpaksa menjalani pembedahan tulang belakang yang patah teruk...
Saya dan suami bergegas ke Seremban esok pagi ..

Pada malam tu angah cuba betulkan siling dirumahnya yang kebocoran, tak disangka, kayu yang dipijak sudah lama terkena air tu reput dan patah..Angah jatuh dari siling rumah ke lantai yang mengakibatkan tulang belakangnya patah.
Kakak ipar pula masa tu sangat sarat mengandung, mau tak mau angah terpaksa mengesot menuruni tangga ke kereta... kakak ipar terus bawa ke pusat pakar senawang..
Akibat dari mengesot tu tulang belakangnya terpaksa letak 2 rod besi dan 4 skru.. dah teruk , Alhamdulillah doktor kata nasib cepat kalau tak kemungkinan akan lumpuh...




Sambil anak2 meneruskan aktiviti dengan sepupu..:)


Sunday, August 18, 2013

Rumah Baru

Assalamualaikum...
Bersyukur sangat kami dapat duduk rumah sendiri setelah 5 tahun duduk di kuarters guru ...terdapat banyak kerosakan...tapi kami tak boleh sesuka hati sebab itu rumah kerajaan... Nak buat bagi cantik pun bukan rumah sendiri

Rumah kami di Taman Tunku Yaakod Alor mengkudu , rumah ni rumah teres setingkat.. dapat rumah tengah, tepi semua habis... sini memang dah lama ada taman perumahan, cuma rumah ni didirikan ditempat tanah kosong, itupun dalam 20 buah saja rumah..
Rumah ni siap pagar dan pagar besi pintu, tingkap... dan loceng rumah, tile penuh sampai kat luar...

Harga RM175.000.00



Thursday, August 15, 2013

Peti ais

Peti ais baru, minta dari suami dapat gak...sebab nak buh durian crepe ,boleh letak banyak sikit:)


Thursday, August 8, 2013

Kereta pertamaku

Sememangnya dah lama impikan kereta sendiri..sejak kerja lagi tapi tak berkesempatan sebab kerja pun baru 3 tahun selepas tu berhenti sebab dah kahwin dan melahirkan anak... Anak tak ada sapa nk jaga ,jadi terpaksa ambil keputusan yang berat untuk berhenti kerja pada tahun 2007...:)

Dok dirumah mulalah episod berniaga online secara kecil-kecilan...Suami yang cadangkan untuk beli myvi ni... saya tak kisah sangat viva pun ok... Beli kereta pun sebab kena buat oenghantaran barang kepada customer:) Tarikh 5 ogos kereta keluar.. Terimakasih juga kat suami sebab bayar muka RM3500...
Suami mmg cakap dia akan bayar muka untuk kereta ni... mungkin faham keinginan isteri ni nak kereta sendiri tak kesampian sebab terpaksa berhenti kerja awal...
Sayang awak Hamzah mokhtar :)

Warna ozy oren warna terbaru, saya yang pilih... duit kereta dari loan saya sendiri... Alhamdulillah ada juga hasil dari meniaga online ni... kalau kerja kuat lagi , tak mustahil rumah pun boleh beli... macam kawan online saya dah 3 biji rumah, tanah dia dah beli...Hasil 100% dari meniaga:)
Jom layan gambar keretaku ni :) lama tak bawa kereta mmg kena bg biasa tangan:)



Time tengahhari ni keta xbyk, bawa 'buah hati' p jalan tesco ..

***sebulan selepas tu saya kemalangan , memang menyesal dan 4 bulan juga saya tak bawa kereta..:'(

Saturday, August 3, 2013

Korea...:)

Syoknya adik pi travel dengan kawan2... memang kpop adik saya sorg ni..tapi taklah extrem sangat... Baru ni dia ke korea bersama rakan2nya...

Balik tu dapatlah Kain cotton korea yang sangat lembut dan cantik... pakai mmg sejuk sangat:)
Tapi leceh sikit selepas basuh dia akan berkedut teruk...

Kain free belasah ja, memang cantik sangat:)


Friday, August 2, 2013

Ramadhan


Salam ramadhan buat semua...
Alhamdulillah dapat berkumpul dengan ahli keluarga suami...Harini kami Berbuka Puasa di Restoran Haji Ramli:) Walaupun hanya 70% sahaja ahli keluarga yang ada... Keluarga sebelah suami mmg ramai:)



Wednesday, July 31, 2013

Alhamdulillah rezeki

Salam semua... Alhamdulillah ada lebihan rezeki dari meniaga online dapat juga membeli sedikit aset buat anak2 walaupun hanya emas yang beberapa gram sahaja.
Seperti yang sedia maklum emas ni mmg takkan luput, nilai nya susah nak jatuh..Pelaburan emas bagi saya adalah paling selamat:)
Kakak Auni dan Alya menerai rantai dan loket emas... 
Alhamdulillah rezeki lebih beli kat auni dan alya 2 utas rantai dan loket dr Emas Dhia Asnim
Buat arman 1 dinar utk simpanan dia.. beli kat page EmasMaster Gerbang Emas Anda
Tadi pagi dpt berita baik akan terima satu lagi loket emas hadiah dr kuiz anjuran Emas Dhia Asnim 
Alhamdulillah terima kasih atas rezekiMu Ya Allah



Monday, July 8, 2013

10 resepi SMOOTIE mudah dan menyihatkan

Bagi penggemar smoothies, tentunya bimbang sekiranya kekerapan menikmati hidangan tersebut boleh memudaratkan kesihatan. Ikuti beberapa resepi yang boleh dicuba.
1. Smoothies strawberi dan pisang
  • 100ml ais
  • 200ml yogurt asli rendah lemak
  • Sebiji pisang
  • secawan strawberi
  • 1 sudu madu
  • sedikit kacang walnut
Kisarkan kesemua bahan diatas.
2. Smoothies Pisang bersama mentega kacang
  • 100 ml ais
  • 200 ml yogurt rendah lemak
  • 1 sudu besar mentega kacang
  • sebiji pisang
  • 1 sudu teh madu
Kisarkan kesemua bahan diatas.
3. Smoothies pisang bersama betik dan kacang walnut
  • 100 ml ais
  • 200 ml yogurt rendah lemak
  • sebiji pisang
  • sepotong betik
  • 8 biji kacang walnut
  • 1 sudu kecil serbuk kopi atau coklat
Kisarkan kesemua bahan diatas dan taburkan serbuk kopi/coklat di atasnya semasa menghidang.
4. Smoothie Mangga dan pisang
  • 100 ml ais
  • 200 ml yogurt rendah lemak
  • Potongan buah mangga manis
  • 1 biji pisang
  • secawan jus oren
Kisarkan kesemua bahan diatas.
5. Smoothie untuk sarapan
  • 100 ml ais
  • 200 ml yogurt rendah lemak
  • segenggam buah beri atau strawberi
  • sebiji pisang
Kisarkan kesemua bahan diatas.
6. Smoothie vanila kurma
  • 100 ml ais
  • 200 ml yogurt rendah lemak
  • 1 cawan kurma
  • 1/2 sudu ekstrak vanila
Kisarkan kesemua bahan diatas.
7. Smoothie blueberi almond butter
  • 2 cawan air
  • 1 biji pisang
  • segenggam blueberry
  • 1 sudu teh jus lemon
  • 3 sudu almond butter
  • 3 biji kurma
Kisarkan kesemua bahan diatas.
8. Smoothie oren dan beri 
  • 100 ml ais
  • 1 cawan air
  • 2 biji buah oren yang dipotong kecil
  • 1 cawan blueberry
  • 1 cawan raspberry
Kisarkan kesemua bahan diatas.
9. Smoothie soya dan strawberi
  • 1 biji pisang
  • 2 cawan strawberi
  • 1 cawan susu soya
  • 1 sudu madu
Kisarkan kesemua bahan diatas.
10. Smoothie avokado dan buah pear
  • 1/2 buah avokado yang dibuah biji
  • 200 ml yogurt rendah lemak
  • 1/2 cawan jus pear
  • 1 sudu madu
  • 1/2 sudu ekstrak vanila
  • 1 cawan ais
Kisarkan kesemua bahan diatas.

Sunday, May 19, 2013

Alya lagi

Tadaaaa... model berbayar ibu 2 tahun SUSU IBU hehehehe:)


Sunday, May 12, 2013

Apa itu borang 14??

Assalamualaikum...
Semua sedia maklum kita telah selesai PRU 13, dimana kemenangan 2/3 berpihak kepada BN, saya tak nak cerita tentang parti,dan tak nak menyebelahi mana-mana parti...
Tergerak untuk tulis mengenai Borang 14 adalah disebabkan terdapat keraguan dalam proses pengundian, biar banyak kita menuding jari, tapi sedar tak sedar wakil setiap parti yang dilantik telah melakukan kesilapan yang SANGAT BESAR..iaitu tiada borang 14 atau tak minta atau tak bagi tak taulah...
Borang ni tersangat penting...disinilah bermulanya pengiraan UNDI dan penjumlahan UNDI akan direkod..
Saya terbaca dalam satu blog mengenai BORANG 14 ni..
Tertarik dengan cara penulisan beliau..

Apa itu borang 14? borang ini ialah borang keputusan pengiraan kertas undi disetiap saluran. Satu kawasan parlimen mungkin atas 4 DUN. Satu DUN mungkin ada 14 tempat mengundi, dan satu tempat mengundi atau polling station tu mungkin ada 4 saluran.

Bila tempoh pembuangan undi selesai, maka pegawai pilihanraya, atau returning officer akan memulakan proses mengira kertas undi. Untuk mengira ini, setiap parti yang bertanding dibenar hantar seorang counting agent. Biasanya, mula mula polling agen yang memantau perjalanan pembuangan undi bagi pihak parti nya, dan apabila sampai masa untuk mengira kertas undi, maka counting agen pula yang mengambil tempat. Kalau parti anda tidak punya cukup tenaga, orang itulah polling agen, dan orang itulah juga counting agen.

Bila pengiraan telah selesai, maka keputusan pengiraan tersebut akan dimasukkan dalam satu borang. Borang ini dinamakanborang 14. Katakan keputusan bagi saluran itu macam ni: BN 13, PAS 514, bebas 21. Maka keputusan ini diisi dalam borang 14, dan counting agen BN akan sign, counting agen PAS akan sign, counting agen Bebas akan sign, returning officer akan sign dan dia perlu cop mohor SPR pada borang tersebut.

Untuk sign tu, semua kena hadhir, lihat keputusan tersebut dan setuju dengan keputusan tersebut barulah turunkan tanda tangan.

Bila semua pihak telah tanda tangani borang 14 tu, satu salinan akan diberi kepada setiap counting agen bagi setiap parti yang bertanding. Counting agen ini pula perlu bawa salinan borang 14 ini ke tempat pengumpulan keputusan yang mana keputusan bagi setiap polling station akan dipamirkan dan dijumlah sehingga pemenang diketahui.

Yang jadi masalahnya ialah, apa yang anda perlu buat sekiranya dalam kes pengiraan yang saya contohkan di atas tadi: keputusan yang anda ketahui setelah sama sama mengira kertas undi adalah BN 13, PAS 514, bebas 21. Tetapi bila dipamirkan di pusat pengumpulan keputusan, ia jadi: BN 514, PAS 13, Bebas 21.

Mungkin anda menjerit, dan kata tiipuuu! dan anda protes. Untuk protes itu anda pun pergilah bertemu dengan ketua returning officer untuk pusat tersebut, maka pak ketua ni nanti tanya kembali kepada anda: minta borang 14.

Kalau sekiranya anda jenis bengap dan tidak tahu perjalanan gelumang pilihan raya, anda pun jawab borang 14 ke mende? mana ada borang 14. Kalau anda tidak ada borang tersebut, keputusan yang dipamirkan itu kekal dan hanya boleh dibatalkan oleh mahkamah, yang mungkin ambil 5 tahun untuk selesaikan hal itu sahaja.

Ini telah berlaku, akan berlaku lagi dan terus berlaku. Pengalaman saya dalamn gelumang ini, wakil BN pun tidak tahu apa itu borang 14. Tetapi ingat, mereka tidak perlu tahu, sebab semuanya ditanggung beres untuk mereka.

Jadi kalau satu polling station ada 4 saluran dan sebuah DUN itu ada 12 polling station, maka perlu ada 48 counting agen bagi DUN itu sahaja. Counting agen atau polling agen dibenar masuk ke tempat pembuangan undi mulai jam 08:00, dan biasanya pingiraan bermula selepas solat magrib, sekira kira 7:30 petang. Kalau parti anda hanya ada seorang petugas sahaja untuk saluran tersebut, mati keringlah dia bertugasdari 8:00 pagi  sampai 8:00 malam. Oleh itu biasanya dalam jentera PAS ada 3 orang yang bertugas bagi satu saluran, kerana bertugas secara syif. Polling agen yang terakhir masuk syif itulah juga counting agen.

Jadi, kalau satu saluran ada 3 petugas dan polling station itu ada 4 saluran, maka untuk tempat buang undi yang itu sahaja perlu ada 12 petugas. Kalau DUN itu ada 12 polling station, maka jumlah petugas ialah 12 x 12 = 144 orang. Kalau dalam kawasan parlimen ada 4 DUN, maka anda perlu 144 x 4 petugas untuk urusan polling dan counting sahaja.

Semasa saya membentuk jentera pilihanraya PAS di satu kawasan, saya gunakan 2 tahun untuk memahirkan jentera dengan perkara seperti ini.

Satu lagi perkara yang perlu diambil kira ialah counting agen ini hendaklah seorang yang gangster. Maksud gangster ini ialah dia sanggup berkeras hatta sampai bertumbuk atau bergaduh pun masih dia pertahankan keluhuran perjalanan pilihan raya. Contoh: kalau sekiranya returning officer enggan memberikan borang 14, maka counting agen ini mesti berkeras dan tidak berganjak sehingga borang 14 dikleuarkan, di sign dan di cop seperti yang disyaratkan. Dan jangan tinggalkan tempat pengiraan kertas undi tanpa membawa pulang borang 14.

Pengalaman saya ialah wakil parti yang berada dalam dewan tempat penjumlahan undi selalu dihalang daripada keluar semudahnya daripada dewan tersebut, atau wakil parti diluar dewan dihalang daripada memasuki dewan. tujuannya ialah supaya borang 14 ini tidak boleh disampaikan kepada wakil parti dalam dewan.

Oleh itu saya cadangkan bila counting agen telah dapat borang 14, ambil gambar borang tersebut menggunakan handphone dan hantar melalui sms ke wakil dalam dewan atau dekat dewan. Gambar tersebut  boleh diprint atau dirujuk sebagai bukti sekiranya timbul masalah. Perlu diingat jarak antara tempat membuang undi dengan tempat penjumlah mungkin puluhan km.

Jadi kalau sekiranya jentera pilihanraya itu disiapkan dalam masa 3 minggu, memang akan terjadi bila anda tanya kepada petugas anda: mana borang 14? dia jawab: amende borang 14 tu?

Pentingnya borang 14 tidak ketara kalau keputusan berpihak kepada satu satu parti dalam jumlah yang besar, tetapi ia akan menjadi senjata ampuh untuk menterbalikkan pilihan raykat supaya dengan cara tipu kemenangan menyebelah ke pihak tertentu apabila perbezaan sedikit.

Jadi, untuk serius masuk gelanggang pilihanraya anda perlu ada uang banyak untuk bayar semua petugas, atau latih petugas dalam jangka masa yang panjang.


Sunday, March 31, 2013

Promosi

Salam...harini nak kongsi produk yang bagus untuk  pembaca blog saya ni...siapa pernah try mmg rasa kesannya yang boleh dilihat seawal 7 hari...
Buka FB memang banyak lah promosi Aura White dan Shape plus ni..

Ni ada Promosi untuk 2 produk yang tengah hangat dipasaran ...
Combo Set produk yg tengah HOT ITEM sekarang untuk kecantikan anda..
HARGA yang berbaloi-baloi dengan FREE GIFT yang menarik..

AURA WHITE BEAUTY & SHAPE PLUS

PRICE:
RM270.00 (WM)
RM280.00 (EM)
SMS/ whatsApp 019-4167691/012-4508924

♥ FREE POSTAGE
♥ FREE SHAKER
♥ FREE MASK
♥ FREE EYE MASK COLLOGEN
♥ FREE DETOX FOOTPATCH
♥ FREE CHEESE POWDER
♥ FREE CARAMEL

Wow!! Gebussss… Slim… Tegang…Yang penting perut pun KENYANG…





NI ADA PROMOSI PMC Pure Marine Collagen @ RUMPAI LAUT


Wednesday, March 27, 2013

SEJARAH KEMUNCULAN AIR ZAM-ZAM DI MUKA BUMI

Lokasi letaknya telaga Zam-zam dan ukuran kedalamannya

Disebutkan oleh Imam Bukhari dalam Shahih Bukhari, dari hadis Ibnu ‘Abbas : "Suatu saat, ketika berada di Mekkah, Nabi Ibrahim menempatkan isterinya Hajar dan anaknya Isma'il di sekitar Ka`abah di suatu pohon besar yang berada di atas sumur Zam-Zam. Waktu itu, tidak ada seorang pun di Makkah melainkan mereka bertiga. Setelah Nabi Ibrahim 'Alaihissalam meletakkan kantung berisi kurma dan air, beliau pun berganjak pergi. Namun, Hajar mengikutinya sambil berkata : "Wahai Ibrahim, ke manakah engkau akan pergi dengan meninggalkan kami sendiri di tempat yang tiada manusia lain atau yang lainnya?". 

Pertanyaan itu diulangi berterusan tetapi Nabi Ibrahim tidak melihat kepadanya. Sampai akhirnya Hajar berseru kepadanya : "Apakah Allah yang menyuruhmu melakukan hal ini?" 

"Ya" jawab Nabi Ibrahim. 

"Jika begitu, Allah tidak akan menyusahkan kami" seru Hajar. Kemudian kembalilah Hajar ke tempatnya, dan Nabi Ibrahim melanjutkan perjalanannya. 

Sesampainya di Tsaniyah - jalan perbukitan, arah jalan ke Kada`. Rasulullah ketika memasuki Makkah juga melewati jalan tersebut - dan keluarganya tidak dapat melihatnya lagi, Nabi Ibrahim menghadap ke arah Baitullah, lalu mengangkat kedua tangannya lantas berdoa : "Ya Tuhan kami, sesungguhnya aku telah menempatkan sebahagian keturunanku di lembah yang tidak mempunyai tanam-tanaman di dekat rumah Engkau (Baitullah) yang dihormati. Ya Tuhan kami, (yang demikian itu) agar mereka mendirikan solat. Maka jadikanlah hati sebahagian manusia cenderung kepada mereka, dan berilah rezeqi mereka dari buah-buahan, mudah-mudahan mereka bersyukur" [Surah Ibrahim, ayat 37] 

Ibunda Isma'il menyusui anaknya dan meminum dari kantung air tersebut. Hingga akhirnya air itu pun habis, dan anaknya kehausan. Dia melihat anaknya dengan penuh cemas, karena terus menangis. Dia pun pergi untuk mencari sumber air kerana tidak sanggup melihat anaknya kehausan. 

Pergilah dia menuju bukit terdekat iaitu bukit Safa dan berdiri di atasnya. Pandangannya diarahkan ke lembah di sekelilingnya, barangkali ada orang di sana. Akan tetapi, nyata tidak ada orang. 

Dia pun turun melewati lembah sampai ke bukit Marwah. Berdiri di atasnya dan memandang barangkali ada manusia di sana tetapi ternyata tidak ada juga. Dia lakukan demikian itu hingga tujuh kali. 

Ketika berada di atas bukit Marwah, dia mendengar ada suara, dia berkata kepada dirinya sendiri : "Diam!". Setelah diperhatikannya ternyata memang benar dia mendengar suara, kemudian dia pun berkata : "Aku telah mendengar, apakah di sana ada pertolongan?" 

Tiba-tiba dia melihat Malaikat Jibrail 'Alaihissalam yang mengais-ngais tanah dengan kakinya (atau dengan sayapnya, sebagaimana disebutkan dalam riwayat yang lain), kemudian memukulkan kakinya di atasnya. Maka, keluarlah darinya pancaran air. 

Hajar pun bergegas mengambil dan menampungnya. Diceduknya air itu dengan tangannya dan memasukkannya ke dalam tempat air. Setelah diceduk, air tersebut semakin memancar. Dia pun minum air tersebut dan juga memberikan kepada anaknya, Isma'il. Lalu Malaikat Jibrail berkata kepadanya : "Jangan takut terbiar. Sesungguhnya di sinilah Baitullah yang akan dibangun oleh anak ini (Isma'il) bersama ayahnya. Dan sesungguhnya, Allah tidak akan membiarkan hambanya" 

Selang beberapa waktu kemudian, datanglah orang-orang dari qabilah Jurhum turun di lembah Makkah. Mereka turun kerana melihat burung-burung yang berputar-putar. Mereka berkata : "Burung ini berputar-putar di sekitar air. Kami yakin di lembah ini ada air" lalu mereka mengirim utusan. Ternyata benar mereka mendapatkan air. Utusan itu pun kembali dan memberitahukan kepada orang-orang yang mengutusnya tentang adanya air. Mereka pun kemudian mendatanginya dan meminta izin dari Ummu Isma'il [Siti Hajar] bahawa mereka akan bertandang ke sana. Ummu Isma'il pun mempersilakan dengan syarat, bahawa mereka tidak berhak memiliki (sumber) air tersebut dan qabilah Jurhum pun bersetuju"

KANDUNGAN MINERAL AIR ZAM-ZAM
Tidak seperti air mineral yang umum dijumpai, air Zam-zam in memang unik mengandungi elemen-elemen 'alamiah sebesar 2,000 mg per liter. Biasanya, air mineral 'alamiah (hard carbonated water) tidak akan lebih dari 260 mg per liter. 
Elemen-elemen kimia yang terkandung dalam air Zam-zam :-

Ion-ion Positif (+) 
Sodium (250 mg per liter)
Calcium (200 mg per liter)
Potassium (20 mg per liter)
Magnesium (50 mg per liter)

Ion-ion Negatif (-)
Sulphur (372 mg per liter)
Bicarbonates (366 mg per liter)
Nitrate (273 mg per liter)
Phosphate (0.25 mg per liter)
Ammonia (6 mg per liter)

MOLEKUL PARTIKEL AIR ZAM-ZAM

Cerah dan bersinar-sinar umpama berlian

KADAR pH AIR ZAM-ZAM

Air Zam-zam bersifat alkali yang dapat memberi tenaga yang luarbiasa kepada setiap peminumnya. Kajian yang telah dibuat Air Zam-zam ini nilai pHnya adalah pH7.8 – pH9.5 iaitu pH yang paling tinggi berbanding air mineral yang lain.


MANFA'AT AIR ZAM-ZAM

Ada dua belas (12) manfaatnya :-
  • Syaba’ah – mengenyangkan
  • Nafi’ah – memberi manfaat
  • Maimunah – keberkatan
  • Mahmudah – kebaikan
  • Mu’dzibah – mencegah rasa dahaga
  • Hazmatu Jibrail – keluarnya dari pijakan tumit Jibril
  • Murwiyah – menyegarkan
  • Afi’yah – menyihatkan
  • Barrah – memiliki kebaikan
  • Kaafiyah – mencukupkan
  • Syifa' Saqamin – menyembuhkan penyakit
  • Maghfirah – keampunan

Sunday, March 24, 2013

Selebriti Doktor Rekomen Mengurangkan Lemak Di Perut dengan Rumpai Laut


pengurangan lemak menggunakan rumpai laut
PENGURANGAN LEMAK DI PERUT MENGGUNAKAN RUMPAI LAUT

(EmaxHealth) penyelidikan sebelum saintifik dalam kajian haiwan telah menunjukkan bahawa komponen antioksidan rumpai laut coklat yang dipanggil "Fucoxanthin" mempunyai kebolehan membakar lemak yang kuat, tetapi juga menyatakan bahawa seseorang individu tidak dapat cukup makan rumpai laut untuk mencapai keputusan yang berfaedah.

Fucoxanthin dan pembakaran lemak


Beberapa tahun lalu, penyelidik melaporkan pada Mesyuarat 232 Kebangsaan Persatuan Kimia Amerika di San Francisco, penemuan mereka bahawa antioksidan fucoxanthin boleh menyebabkan tikus untuk kehilangan sejumlah besar berat dalam masa yang singkat. Fucoxanthin ditemui dalam rumput laut coklat yang dikenali umum sebagai "wakame" dalam masakan Asia. Para penyelidik ditentukan bahawa fucoxanthin muncul untuk meningkatkan sintesis protein utama yang terlibat dalam metabolisme lemak, menyebabkan lemak lebur dalam tikus yang obes.
Dr Oz - Doktor Pakar Selebriti
Dr OZ ( Pakar Doktor Selebriti USA )
 Pada episod baru-baru ini menunjukkan Dr Oz ( www.doctoroz.com ), Dr Oz memberitahu penonton bahawa "Brown rumpai laut mempunyai kuasa yang kuat untuk membakar lemak perut," . Beliau bercakap secara ringkas tentang bagaimana rumpai laut coklat mengandungi antioksidan aktif fucoxanthin dan apa penyelidikan klinikal telah ditunjukkan dalam keupayaan untuk melawan lemak pada manusia.

"Dalam satu kajian 16-minggu, orang-orang yang mengambil makanan tambahan ini dibakar lebih banyak kalori apabila mereka tidak aktif daripada apa yang diharapkan. Dan anda tahu apa? Bukan sahaja mereka kehilangan lemak badan, tetapi mereka juga kehilangan lemak hati dan ditetapkan sesetengah lemak dalam aliran darah mereka terlalu. Jadi, mereka mendapat kolesterol mereka menuju ke arah yang betul, "kata Dr Oz. Beliau menjelaskan bahawa fucoxanthin berfungsi dengan meningkatkan metabolisme sel, yang seterusnya membakar lemak.

Walau bagaimanapun, Dr Oz juga memberitahu penonton bahawa banyak lagi yang boleh dilakukan untuk meningkatkan metabolisme anda lebih tinggi berbanding dengan fucoxanthin sahaja. "Jika anda sepasang likuoris hitam dengan rumpai laut coklat, ia sebenarnya mempunyai impak yang besar kerana ia mempercepatkan manfaat fucoxanthin," kata Dr Oz. "Dalam kajian di mana mereka menggunakan kombinasi ini, orang kehilangan sehingga paun tambahan setiap minggu, yang menambah sehingga agak cepat."

Dr Oz mencadangkan bahawa anda mengambil 2 ml (mililiter) ekstrak likuoris hitam dengan tambahan rumpai laut coklat sekali sehari; bagaimanapun, jika anda mempunyai tekanan darah tinggi dia memberi amaran kepada penonton bahawa mereka harus melangkau likuoris hitam kerana likuoris hitam telah dijumpai untuk meningkatkan tekanan darah sedikit.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai berjuang perut lemak membaca makanan perut terbaik rata Dr Oz dan bagaimana makan protein tenusu boleh menjadi kunci ke arah kehilangan lemak perut.

Dipetik daripada : http://www.emaxhealth.com/8782/celebrity-doctor-recommends-fighting-belly-fat-brown-seaweed
 DAPATKAN RUMPAI LAUT ORI DARI SABAH DISINI 

Wednesday, March 6, 2013

SERANGGA TOMCAT YANG KECIL DAN BAHAYA

Assalamualaikum...
Harini nak cerita sikit tentang binatang yang mengigit daku, rupa-rupanya dia bukan gigit tapi mengeluarkan cairan berbisa, patutlah tak rasa sakit, bangun tidur terus tengok tangan kat siku jadi melepuh, rasa pedih sangat...


Nasib sy yang kena kalau alya yang masih 7 bln tu lagi kesian...sebab dia tidur sekatil.
Binatang ni terjumpa atas katil, rasa mcm dah kuis buang tapi tak tau la kalau dia masih ada dikatil..tengok kat bawah kesan semburan bisa dia...nampak kecik tgk macam tak bahaya rupanya ia sangat bahaya...

Ni sedikit info yang dijumpai di blog FitriHadi 

Kita di sini pun apa salahnya berwaspada dan ambil tahu tentang haiwan yang menyebabkan penyakit kulit yang serius ni.

gambar serangga tomcat bahaya kesan kulit manusia herpes nanah

Nama Am: Kumbang Rove
Nama Saintifik : Staphylinidae (Insecta: Coleoptera: Staphylinidae)
Nama Setempat: Semut Semai, Semut Kayap, Charlie dll
Spesies: Ädâ sekitar 47 000 Spesies
Habitat: Sawah padi dan padang sekolah.

Serangga Tomcat tidak akan menggigit jika bersentuhan tetapi akan mengeluarkan cairan beracun dan mungkin akan terkena kepada benda-benda lain seperti baju, tuala, atau benda-benda lainnya yang bahaya untuk kulit manusia.

Cairan hemolimfe yang terdapat di dalam badan (kecuali sayap) kumbang ini mengandungi toksin haiwan yang paling berbisa di dunia. Toksin ini dikenal sebagai ‘Pederin’ (C24 H43 O9 N) ditemukan pada tahun 1953.

Racun ini 12 kali lebih kuat daripada bisa ular tedung. Kumbang rove yang telah dikeringkan dan disimpan selama 8 tahun masih tetap beracun.

Nasihat kepada penduduk yang dijangkiti:
Kurangkan penggunaan cahaya lampu pada waktu malam, karena kumbang rove amat tertarik kepada cahaya. Gunakan aerosol anti serangga, perangkap berpelekat atau kelambu nyamuk yang halus

Hindarkan diri dari duduk berdekatan cahaya dan jika dihinggapi kumbang rove, jangan ditepuk, sebaiknya hembus/tiup supaya ia pergi. Jika bersentuhan dengan  cepat-cepatlah basuh pada bahagian yang terkena dengan sabun dan air bersih. (Sumber : pak hIdali)

Kumbang ini kelihatan seperti kala jengking tetapi kecil dan panjang serta mempunyai warna merah berbelang hitam.. Jika terkena cairan beracun tersebut, kemungkinan akan terjadinya ruam, herpes merah dan tengahnya bernanah dengan diameter 2cm dan akan terus membesar jika tidak diubati.

gambar serangga tomcat bahaya kesan kulit manusia herpes nanah

Harap disebarkan agar pencegahan serta rawatan awal dapat diberikan jika terkena kesan serangga ini. Semoga bermanfaat!

Sunday, February 3, 2013

Jenama Chicco Ada Kalimah Allah

Hati-Hati Membeli Pampers Jenama Chicco Ada Kalimah Allah

Assalamualaikum semua..lama ak berupdate..
Kini di facebook tersebar mengenai pampers kanak2 yang mempunya kalimah Allah. Rasa taerpanggil untuk meyebarkan berita ni kerana rasa tanggungjawab sebagai seorang muslim...
Hati-hati ketika membeli pampers Chicco kerana mempunyai kalimah Allah .
Tengok kat bawah..
Jika dilihat melalui cermin, tulisan Chicco memang menyerupai kalimah Allah..
Ini adalah produk yang terhangat kat pasaran buat masa ini..
Its not good to muslim jika kalimah Allah diletakkan di tempat yang tidak sepatutnya dan kotor.
So, jom sebarkan..
Salam.

Wednesday, January 2, 2013

Assalamualaikum semua, sihat yer...
Hari ini hari pertama anak 2 ke sekolah, kebanyakkan harini ramai ibu bapa yang ambil cuti untuk hantar anak ke sekolah terutama yang pertama kali nak ke sekolah... termasuk la Auni, auni ni pertama kali nak pi sekolah,mula tu excited hihihihi harap semuanya berjalan lancar pagi ni...Auni satu tadika dengan si abang, harap abang jaga adik dia baik2 :)
Memandangkan harini pertama kali Auni ke sekolah, Arman pun hari pertama ke sekolah setelah panjang bercuti, jadi ibu masak banyak menu sarapan harini wwlaupun simple saja heheeh..:)


Sarapan pagi buat suami dan anak2. ..
Simple dan meriah:) untung ibu berjaga buat crepe, dapatlah ibu masak mcam-macam jenis untuk sarapan:)

 

Harini nak kongsi Twister (KFC) homemade

Bahan:
Mission wraps sekeping
Nugget 2 ketul
Timun 2 potong
Salad sekeping
Tomato ceri 4 biji
Sos cheese (cheese powder cheezy wedges)

Cara:
panaskan wrap ke dalam microwave saya tak ada microwave guna pan non stick saja...
Nugget macam biasa goreng dulu, yg lain boleh basuh dan potongkan
Susu bahagian kiri sahaja secara panjang, letak sos dressing ( ikut suka nak sos cili,mayonis/ sos apa2 je lah yg disukai)
Dah siap, gulung saja, kemudian boleh lah potong kecil2:)

**pssttt yang besar tu abaikan yg tu saya punya,saya letak banyak2 sampai mulut dia pun ternganga mcm saya kihkihkihkih...:P