Thursday, October 20, 2011

RUPA BARU

Assalamualaikum...
fuh...seronok juga buat editing gambar ni bukan apa..akak ni walaupun dah tua tapi semangat untuk belajar tu tinggi sebenarnya:) Eh..akaklah pula..biasalah tutorial ni diambil dari blogger yang lebih muda dari saya:)
Sekarang baru pandai buat header transparent inilah permulaan baru...kalau nak cakap tentang header ni mesti terpikir perisian apa yang boleh buat benda ni kan:
Salah satu tu Photoshop tapi masalahnya akak ni asyik fail jer nak download adoiiiiiiii poning kepala:)
Search google nak try buat header transparent ni menggunakan PhotoScape dengan Paint.NET
Sangat mudah yer anak2 hihihihhih..
PhotoScape memang dah ada akak download sbb nak buat watermark,akak tau guna untuk watermark saja...rupanya banyak lagi yang boleh buat...
Akak guna Paint.NET ni,senang bagi akak la...:)dan lagi best sebab nya senang kita nak jadikan gambar tu transparent latarbelakang dia tak adalah warna-warni bagai tu yer...
Akak ni nak kongsi beberapa blog yang buat tutorial ni bukan apa nak buat tutorial ni memerlukan kerajinan dahlah anak2 akak ni masih kecil susah sikit nak hurai panjang-panjang ni...akak pun TRY N ERROR dah jadi terus rasa puas hati sbb buat sendiri kan...gambar pun boleh pilih yang best buh gambar sendiri pun best:)

Straight to the point,inilah blog2 yang membuat tutorial nak buat header transparent tentang PhotoScape:

1) Tutorial Buat Header Transparent Guna PhotoScape dan GIMP
2) Tutorial Buat Header Transparent Guna PhotoScape dan GIMP
3) Tutorial Buat Header Transparent Guna PhotoScape dan Paint.NET (nilah akak guna yer)
4) Tutorial Buat Header Transparent Guna Photoshop

Tambahan kalau nak guna Photoshop...sebabnya tak payah nak buat 2 kali kerja...sebab kalau guna PhotoScape memang kena guna GIMP dan Paint.NET baru dapat Transparent...
Photoshop ni boleh buat semua kerja tu dalam satu dia je tak payah kongsi dengan sapa2..kedekut ni hihihihihi:)

SELAMAT MENCUBA

SHARING IS CARING:)

2 comments:

  1. kak thanx ye buat backlink kat blog ieyza :)

    ReplyDelete
  2. Sama2...tq juga sebab buat tutorial ni:)

    ReplyDelete